Coronavirus COVID-19

Coronavirus COVID-19 29 mei 2020

Eigen Thuis / Grimbergen - 29  mei 2020    

Wij hebben de afgelopen weken en maanden de richtlijnen van het Agentschap Zorg & Gezondheid en het VAPH op de voet gevolgd en doen dit nog steeds. Dit leidt tot maatregelen (die nodig zijn in onze gezamenlijke strijd tegen het Covid-19 virus) die wekelijks, soms zelfs dagelijks, moeten geëvalueerd en bijgestuurd worden. Omdat nieuwe informatie zich soms snel opvolgt, wordt deze in eerste instantie gecommuniceerd via Facebook.
We zijn er ons van bewust dat deze maatregelen niet alleen een grote impact hebben op het dagelijkse leven en de werking van Eigen Thuis, maar ook op het uitgebreide netwerk van gebruikers, personeel, collega-zorgverstrekkers en eenieder van ons. We danken iedereen dan ook voor zijn inzet, doorzettingsvermogen, flexibiliteit en steun! 

We bundelen nog even de huidige maatregelen. 

 • Er is nog steeds een algemeen toegangsverbod. Eigen Thuis is enkel toegankelijk voor de gebruikers, het personeel, externe zorgverstrekkers, stagiairs en geregistreerde vrijwilligers (die instaan voor essentiële taken aan de bewonersgroep).
 • Omdat het risico op besmetting bij transfers en contact met anderen groot zijn, is er ook nog steeds een uitgaansverbod voor de bewoners (enkel voor medische onderzoeken of in uitzonderlijke situaties wordt hier na afspraak van afgeweken). 
 • De externe gebruikers van de dagondersteuning dienen thuis te worden opgevangen. Idem voor gebruikers van het kortverblijf.
 • Activiteiten buiten de voorziening kunnen niet doorgaan en worden uitgesteld. Het aanbod dagondersteuning in Eigen Thuis wordt aangevuld in functie van de vragen en noden van bewoners.

 

TOEGANGSVERBOD - nieuwe afspraken bezoekersregeling vanaf woensdag 3 juni 2020 in Eigen Thuis

Bezoek toelaten in de COVID-19 periode houdt extra risico’s in. De vraag vanuit bewoners en familie is echter groot. En de lock down begint voor velen door te wegen, ... We hebben de lopende afspraken rond de bezoekersregeling intern geëvalueerd waarbij er rekening is gehouden met de vragen van bewoners, familie en personeel.

De richtlijnen vanuit de nationale Veiligheidsraad en het VAPH laten nog geen bezoek binnen in de voorziening toe. We voorzien, steeds op afspraak, zowel open- als gesloten raambezoek. Om dit bezoek vlot en met het minste risico’s te laten verlopen hebben we binnen het opgelegde kader enkele regels vastgelegd. We verwachten dan ook dat iedereen zich hier aan houdt. Het slagen van deze bezoekersregeling is een gedeelde verantwoordelijkheid, van Eigen Thuis, de bewoner en zijn bezoek.

 
Open Raam Bezoek

We bieden de mogelijkheid tot open-raambezoek. En we hanteren de afstand tussen de bewoner en zijn bezoeker met een minimum afstand van 1,5m. De bezoeker dient steeds een eigen mondmasker te dragen.

 • Het bezoek kan alleen op afspraak op maandag – woensdag – vrijdag telkens tussen 14 en 17u en op zaterdag tussen 13:30 en 16:30. 
 • De bewoner beslist wie er op bezoek komt.
 • Er worden maximum 2 bezoekers per keer toegelaten.
 • Een kind (-12j) wordt steeds begeleid door een volwassene.
 • Per bewoner zijn er maximum 3 bezoekmomenten per week.
 • Elke bezoek duurt max. 30 minuten.
 • Bezoek wordt toegelaten ivf de haalbaarheid dit om het risico te beperken dat bezoekers met elkaar in contact komen.
 • Op het moment van het bezoek wordt er geen eten of drinken doorgegeven of geconsumeerd.
 • De bezoeker zal op eer moeten verklaren dat hij op de hoogte is van de afspraken die gelden tijdens het verloop van het bezoek.
 • De bezoeker tekent een verklaring op eer dat hij de laatste 14 dagen symptoomvrij is en de laatste 14 dagen niet positief getest werd op COVID-19.
 • We verwachten dat u voor het ondertekenen van de documenten uw eigen balpen meebrengt.
 • Er kan geen bezoek doorgaan wanneer het bezoek en/of de bewoner symptomen heeft die kunnen wijzen op COVID -19 of wanneer één van beide gedurende de laatste 14 dagen positief werd getest.
 • Pakjes kan u aan een personeelslid afgeven aan de deur langs de Beukendreef.

Stap 1

U kan uw bezoek aanvragen op elke weekdag tussen 9u en 12u via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of telefoon 02/269 60 06. Voor de bezoeken in het weekend vragen we om ten laatste donderdag het bezoek aan te vragen. Wij vragen om niet in het weekend te bellen om uw bezoek te regelen.
U krijgt steeds een reactie of het bezoek kan plaatsvinden of niet op het door u aangevraagde moment.

Stap 2

 1. U komt op de dag van de afspraak naar Eigen Thuis en belt aan (parking Beukendreef).
 2. U hebt op dat moment uw zelf meegebracht mondmasker reeds aan.
 3. U wacht daar op het personeelslid die u zal begeleiden naar en tijdens het bezoek
 4. U ondertekent het document dat u op de hoogte bent van de afspraken en de verklaring op eer dat u de laatste 14 dagen symptoom vrij bent of de laatste 14 dagen niet positief getest werd.

Stap 3

 1. U wordt begeleid naar de plaats waar het bezoek zal doorgaan. De bezoeker blijft achter het wit-rode lint. De gebruiker blijft in zijn deur of raamopening staan.
 2. Het bezoek mag 30 minuten duren.
 3. Tijdens het bezoek kan het personeelslid regelmatig komen kijken of alles loopt volgens de afspraken. Omwille van de privacy zal deze niet constant tijdens het gesprek aanwezig zijn.
 4. We verwachten dat u spontaan na 30 minuten het bezoek afrond.
 5. Mogen wij vragen om na het bezoek ook onmiddellijk het terrein van Eigen Thuis te verlaten.

 

Gesloten Raam Bezoek

We voorzien ook terug beperkt gesloten raambezoek. Gesloten raambezoek kan alleen na afspraak op zondag tussen 14u en 14:30. Om organisatorische redenen moeten we dit bezoek beperken tot dit moment.

 • De bewoner beslist wie er op bezoek komt.
 • Er worden maximum 2 bezoekers per keer toegelaten, of 1 volwassene met 2 kinderen.
 • Pakjes kan u aan een personeelslid afgeven aan de deur langs de Beukendreef.

Stap 1

U kan uw bezoek aanvragen op elke weekdag, tussen 9u en 12u via mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of telefoon 02/269 60 06. Voor de bezoeken in het weekend vragen we om ten laatste donderdag het bezoek aan te vragen. Wij vragen om niet in het weekend te bellen om uw bezoek te regelen.
U krijgt steeds een reactie of het bezoek kan plaatsvinden of niet op het door u aangevraagde moment.

Stap 2

U mag zich rechtstreeks begeven naar het raam van de studio van de bewoner.
Het klapraam kan opengezet worden om beter met elkaar te kunnen praten. De deur of het grote raam worden niet opengezet.
Indien u een pakje wenst af te geven belt u aan (deur parking Beukendreef). 

 

UITGAANSVERBOD

We krijgen ook vragen wanneer bewoners terug op weekend mogen gaan. Vanuit het VAPH is de richtlijn gekomen dat de organisatie kan bekijken of ze weekendbezoek terug kan toelaten. Omwille van de gezondheidstoestand van vele van onze bewoners hebben we besloten om nog geen weekendbezoek toe te laten. Het risico voor besmetting is vandaag nog niet geweken. We wensen dan ook nog zeer waakzaam te zijn.

 

ACTIVITEITEN EIGEN THUIS

ET Classics

De jubeleumeditie van het concert dat gepland stond op 24 april werd helaas omwille van de COVID-19 maatregelene 'afgelast'. Eigenlijk moeten we zeggen 'uitgesteld', want de organisatoren stellen alles in het werk om dit voor ons opnieuw te organiseren in het najaar. Er werd een nieuwe datum geprikt op 9 oktober 2020. Wie ingeschreven was voor april en van het uitgestelde concert in oktober wil genieten hoeft niets te doen; de 'bestelde' plaatsen blijven geldig.
Volg zeker het ET Classicsnieuws op de komende weken via hun facebookpagina: "Wat ons tiende concert betreft blijven we in de verwachting dat onze uitgestelde datum naar 9 oktober zal kunnen doorgaan. Mochten er tegen dan nog altijd maatregelen gelden, zijn we volop oplossingen aan het zoeken om dit op te vangen, dit is uiteraard niet gemakkelijk als we niet weten waar we aan toe zijn. In geval het virus ons toch blijft parten spelen tot dan, zal er geen nieuwe datum in 2020 meer bepaald worden en stappen we direct over naar de geplande datum in 2021, nl. vrijdag 19 maart. Maar intussen houden we vast aan 9 oktober 2020 voor Eigen Thuis Classics 10 en 19 maart 2021 voor nummer 11. Je hoort spoedig meer van ons als we info hebben. Tot dan."

Karrekeskermis

Tot onze grote spijt hebben we reeds enkele weken geleden ook de knoop moeten doorhakken m.b.t. de Karrekeskermis die gepland stond op 14 juni. Deze wordt afgelast en zal jammer genoeg niet worden herpland dit jaar. Het zou gezien onze bouwplannen wellicht onze laatste editie in onze 'voortuin' geweest zijn, maar helaas... We kijken hoopvol uit naar creatieve oplossingen voor de toekomst!

Mosselweekend

Tot op heden staat ons jaarlijks mosselweekend gepland op 18-19-20 september 2020 en dit op een nieuwe locatie. Mochten we genoodzaakt zijn dit uit te stellen, dan laten we dit zo spoedig mogelijk weten!

 

Aanstaande evenementen

 

Vind ons op Facebook